Τούρτα γενεθλιών

Τι ευχόμαστε όταν φυσάμε το κεράκι στην τούρτα των γενεθλίων μας;

Τα γενέθλια ενός ανθρώπου (είτε είναι κορίτσι, είτε είναι αγόρι) αποτελούν πολύ ξεχωριστό γεγονός και ο κάθε ένας τα αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να περάσουν αυτή τη μέρα μοναχικά, ή πολύ απλά δεν μπαίνουν στον κόπο να της δώσουν τόση σημασία. Άλλωστε είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και εκείνοι που θέλουν να γιορτάσουν δίχως αύριο τα γενεθλιά τους και να χαράξουν άλλη μια ανεξίτηλη ανάμνηση στο μυαλό τους. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, κανείς δεν αντιστέκεται σε μια υπέροχη τούρτα. Είτε την πάρεις μόνο για σένα είτε για όλη την παρέα, η τούρτα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι για όλους μας.

Βάζεις πάνω τα κεράκια, τα ανάβεις, και έφτασε η ώρα για την μεγάλη απόφαση. Όλα παγώνουν γύρω σου και ακούς συνεχώς μια πρόταση:

«Κάνε μια ευχή»

Τούρτα γενεθλίων με κεράκια
Τούρτα γενεθλίων με κεράκια

Όλες οι αποφάσεις της τελευταίας χρονιάς περνάνε από μπροστά σου σαν ταινία και εσύ στέκεσαι εκεί ανήμπορος να κοιτάς την φλόγα του κεριού που τρεμοπαίζει, περιμένοντας την πιο κατάλληλη στιγμη για να τη σβήσεις. Σε αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που μεσολαβούν για να σβήσει η φλόγα έπρεπε να είχες πάρει μια απόφαση. Έπρεπε να είχες κάνει μια ευχή.

«Πες μας τι ευχή έκανες;» Μη ξεγελαστείς και απαντήσεις, γιατί όπως ξέρεις οι ευχές δεν βγαίνουν αληθινές όταν τις λες παραέξω. Η μήπως δεν έχει σημασία; Δε θα μάθει ποτέ κανείς μας. Η απόφαση πάρθηκε και απλά περιμένεις για να δεις αν όντως κάποια στιγμή θα βγει αληθινή.

Οι γενέθλιες ευχές όσο μεγαλώνεις γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Θυμάσαι τότε που ήσουν παιδί; Θυμάσαι τότε που ήθελες εκείνο το κόκκινο αυτοκινητάκι με τις φλόγες ή το κουκλόσπιτο με όλα τα έπιπλα; Το μόνο που είχες να κάνεις ήταν να το ευχηθείς και ως δια μαγείας το είχες στα χέρια σου τόσο γρήγορα που πίστεψες πραγματικά στις ευχές. Ήταν λες και κάποιος το ήξερε. Λες και κάποιος άκουσε τον ψίθυρό σου εκείνη τη στιγμή.

Το ποδήλατο της Sindy
Το ποδήλατο της Sindy

Μήπως όμως κανείς δεν την ευχήθηκε ακόμα για να την απελευθερώσει;

Μεγαλώνοντας οι ευχές δυσκόλεψαν, οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να γιορτάσουν τα γενέθλια τους και πολλοί δεν ξέρουν πια τι να ευχηθούν. Ευχήσου να είσαι υγιής, σωματικά και ψυχικά, έτσι θα βγεις πάντα κερδισμένος. Ευχήσου να υπάρξει επιτέλους ειρήνη στον κόσμο, έτσι θα ησυχάσει η ψυχή σου. Ευχήσου να μην υπήρχε τόσος πόνος γύρω μας, ευχήσου να ήμασταν πιο ανθρώπινοι, ευχήσου όλα τα παιδιά να είχαν ίσες ευκαιρίες σε αυτόν τον σκληρό κόσμο, ευχήσου να υπήρχε αγάπη για όλους. Σίγουρα υπάρχει αγάπη. Μήπως όμως κανείς δεν την ευχήθηκε ακόμα για να την απελευθερώσει;

Μηπως δεν πιστέψαμε ποτέ αρκετά σε αυτήν και δεν καταφέραμε να σβήσουμε κατευθείαν το κεράκι, για αυτό δε βγήκε αληθινή;  

Γιατί ευχόμαστε πράγματα που είναι αδύνατα; Γιατί διαλέγουμε τον δρόμο της ευχής και δεν μπορούμε να δράσουμε μόνοι μας; Κατά έναν μαγικό τρόπο θέλουμε πάντοτε τα προβλήματά μας να εξαφανιστούν. Αν δεν τους δώσουμε σημασία, νομίζουμε δεν τους δίνουμε δύναμη. Αν γυρίσουμε το πρόσωπο στις αντιξοότητες και τια αδικίες που γίνονται καθημερινά γύρω μας, ίσως και κάποια στιγμή να τις απαλείψουμε. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως τα πράγματα δεν δουλεύουν έτσι. Όση υγεία και να ευχηθείς ξέρεις ότι όλοι αρρωσταίνουμε και πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά. Μήπως οι ευχές δεν λειτουργούν για άλλους άλλα μόνο για εμάς; Μήπως αν κάναμε όλοι την ίδια ευχή, να έβγαινε αληθινή; Μηπως δεν πιστέψαμε ποτέ αρκετά σε αυτήν και δεν καταφέραμε να σβήσουμε κατευθείαν το κεράκι, για αυτό δε βγήκε αληθινή;  

Το παιδάκι μέσα σου ήξερε ότι με το που κάνει την ευχή, αυτή θα βγει αληθινή. Πίστευε ακράδαντα σε αυτή. Το παιδάκι μέσα σου κρατάει τη φλόγα σου αναμμένη κάθε χρόνο. Όταν επιλέξεις την ευχή σου, να είσαι σίγουρος ότι το παιδάκι μέσα σου σε ακούει. Μη σβήσεις τη δική του φωτιά. Κάνε την ευχή σου, σβήσε το κεράκι και πάρε το παιδί που έχεις μέσα σου και πήγαινέ το βόλτα να δει τον κόσμο γύρω του. Μη του κλείσεις τα μάτια. Πρέπει να τα δει όλα. Ίσως τότε το κεράκι αυτών των γενεθλίων να αντικαταστήσει ένα άλλο άδικο κεράκι που τρεμοπαίζει σε κάποια άλλη γωνιά της γης.

Να εύχεσαι το αδύνατο και να κάνεις τα πάντα για να το κάνεις δυνατό. Η επόμενή σου τούρτα είναι η επόμενή σου απόφαση. Πίστεψε στην ευχή σου και κάνε τα πάντα για να προστατέψεις το μικρό παιδί που έχεις μέσα σου. Η μαγεία υπάρχει γύρω μας και ξεκλειδώνεται κάθε φορά που επιλέγουμε να βοηθήσουμε κάποιον δίπλα μας. Ήρθε η δική σου στιγμή. Είσαι έτοιμος;

«Φου»!

Αν σου άρεσε μοιράσου το

About The Author

Leave A Comment?