Mε αφορμή μια μοτοσυκλέτα…

Λίγους μήνες πριν διάβαζα ένα άρθρο, το αγαπημένο μου από τότε, το οποίο αναφερόταν σε μια μοτοσυκλέτα της Yamaha Ιταλικής Καταγωγής, Ιtalian Resilience.

Η λέξη resilience [1] λοιπόν, ο δεύτερος βασικός λόγος που είναι το αγαπημένο μου άρθρο, είναι ένας όρος της ψυχιατρικής και με μια λέξη σημαίνει ανθεκτικότητα! Η ικανότητα του ανθρώπου να αντιμετωπίζει διανοητικά ή συναισθηματικά μια κρίση και να έχει γρήγορη επιστροφή στην αρχική του κατάσταση πριν από αυτή, όπως αναφέρει o Αμερικάνικος Σύλλογος Ψυχολόγων (American Psychological Association [2]) . Η ικανότητα μας να ξεπερνάμε κάθε δυσκολία. Τι πιο επίκαιρο εν μέσω πανδημίας να μιλάμε για δυσκολίες.

Σίγουρα τα έχεις ξανά ακούσει, τα έχεις ξανά διαβάσει, αλλά εγώ θα τα πω και όσο ο κόσμος το χρειάζεται θα είμαι εδώ να το λέω ξανά.

Όλα είναι μια επιλογή μακριά.

Θα άλλαζες πολλά αν μπορούσες να συνειδητοποιήσεις πως κάθε κίνησή σου φέρνει την επόμενη και πως τελικά συνδέονται όλα μεταξύ τους, καθώς και με το τι σκέφτεσαι. Και αν όλα είναι μια επιλογή μακριά, γιατί δεν επιλέγεις την πιο θετική για εσένα; Γιατί δεν επιλέγεις να αντιδράσεις κάπως διαφορετικά σε μια δύσκολη κατάσταση;

Δεν είναι εύκολο, δεδομένου πως ο άνθρωπος από την ώρα που γεννιέται μαθαίνει να ζει στον αυτόματο πιλότο, και να αφήνει άλλους να του καθορίζουν την ζωή ασυνείδητα! Πάντα η εκδοχή σε μια κατάσταση πρέπει να είναι αυτή που έχεις μάθει και που υπερισχύει. Ωστόσο, έρχομαι να σου πω πως, όχι! Υπάρχει όντως η συνηθισμένη, και άλλες άπειρες πιθανότητες, δυνατότητες, εναλλακτικές.

Δεν είναι εύκολο, αλλά πόσο θα άλλαζε η σκέψη σου αν σου έλεγε κάποιος πως η σημερινή απόρριψη από τη δουλειά (αμέσως να σκεφτείς την πρώην σχέση), ήταν στη πραγματικότητα μια ευλογία για κάτι πολύ καλύτερο που έρχεται; Έρχεται η μέρα που το βλέπεις τελικά, κοιτάς πίσω σου και συνειδητοποιείς πόσο τυχερός ήσουν που έτυχε τότε εκείνη η ατυχία και σε οδήγησε εδώ που είσαι σήμερα. Για αυτό και η λέξη resilience είναι η αγαπημένη μου, γιατί το να ξεπερνάς δύσκολες καταστάσεις είναι με κάποιο τρόπο επιλογή σου, κατόρθωμα σου! Και σκέψου, πως αν εγώ δεν είχα διαβάσει αυτό το άρθρο τότε, εσύ σήμερα δε θα διάβαζες εμένα που ήρθα να σου πω ότι μπορείς! Απλά με ένα καλύτερο, υγιέστερο τρόπο σκέψης μπορείς. Μπορείς να επιλέξεις θετική σκέψη, μια καλύτερη δράση-αντίδραση (που είσαι Νεύτωνα να με χαρείς), συνεπώς μια αισιόδοξη στάση σε σένα και στους γύρω σου. Και δεν έχεις ιδέα τι συμβαίνει όταν εκπέμπεις αισιοδοξία!

‘Μα πώς να το κάνω αυτό;’

Αναρωτιέσαι! Γιατί υπάρχουν πραγματικά σοβαρές καταστάσεις που απορείς πως θα τα καταφέρεις [3]. Η ικανότητα όμως της ανθεκτικότητας είναι έμφυτη, και μπορείς να τη χτίσεις όπως ακριβώς μπορείς να χτίσεις τους μυς σου. Σου έχω μερικούς τρόπους και φυσικά απαιτεί  προσωπική δουλειά:

  • Εστίασε σε ποιοτικούς ανθρώπους γύρω σου.
  • Αθλήσου. Εγγυημένα μετά από ένα απλό περπάτημα θα είσαι ήδη χαρούμενος και με μειωμένα επίπεδα του στρες.
  • Διαλογίσου. Άδειασε το μυαλό σου και επικεντρώσου σε σένα. Αν δε σε βολεύει αυτός ο τρόπος, δοκίμασε να γράφεις μερικά πράγματα κάθε μέρα για τα οποία είσαι ευγνώμων και τα συναισθήματα σου κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Βρες το σκοπό σου. Κι αν δεν μπορείς, δοκίμασε πολλά διαφορετικά πράγματα. Βοήθα τους γύρω σου. Βοήθα εσένα.
  • Ταυτοποίησε τα συναισθήματα σου. Κατανόησε τι νιώθιεις και γιατί. Κάνε ένα rewind στη ζωή σου και θα δεις, μπορείς να το ξεπεράσεις και αυτό!
  • Θέσε τους στόχους σου και κυνήγα τους!
  • Ανακάλυψε τι πραγματικά θες και ποιος πραγματικά είσαι.
  • Δες όλες τις οπτικές σε ένα πρόβλημα. Διατήρησε τις πιο υγιής σκέψεις.
  • Αποδέξου τις αλλαγές στη ζωή σου και μάθε από το παρελθόν σου.

Το σημαντικότερο, πάντα να έχεις ελπίδα πως όλα γίνονται! Γιατί όλα γίνονται. Και αν σου έχουν πει το αντίθετο τότε μάλλον κάποιος φοβήθηκε. Μη ξεχνάς ο φόβος είναι απλά ένα δημιούργημα του μυαλού, χρήσιμος που και που για να σε προστατεύει. Από σήμερα λοιπόν, μπορείς να κάνεις ένα βήμα για τον εαυτό σου και να πιστέψεις ότι τελικά όλα μόνο σε κάτι καλό οδηγούν. Και ακόμα και στις πιο δύσκολες φάσεις της ζωής σου και ολόκληρης της ανθρωπότητας, ο  άνθρωπος ξεπερνάει τα πάντα και γεννάει χιλιάδες ιδέες. Και τελικά είναι όλα επιλογή; Επιλέγουμε τι θα δούμε, πως θα δράσουμε, αλλά υπάρχουν και στιγμές που επιλέγει η ζωή για σένα. Γι’ αυτό μερικές φορές, όπως λέω, να είσαι αισιόδοξος, γεμάτος ελπίδα και let it flow. Θυμήσου, η μαγική αυτή ικανότητα είναι έμφυτη, κάποιοι όμως ίσως σε χρειάζονται. Γίνε θετικός για όλους. Γίνε ήρωας, και εμείς στο YouBeHero θέλουμε μόνο ήρωες! Resilient ήρωες!

Τελικά; Τι επιλέγεις;


[1] https://www.psychologytoday.com/intl/basics/resilience

[2] https://www.apa.org/

[3] https://www.apa.org/topics/resilience

Αν σου άρεσε μοιράσου το

About The Author

Leave A Comment?