TEDxPatras 2022: Συνάντηση Έμπνευσης & Κοινωνικής Προσφοράς

5.00 π.μ. «Άγριο» το ξυπνητήρι το Σάββατο. Ήταν όμως και αυτή η διάθεση για το ταξίδι. Είναι πάντα αυτή η διάθεση για το «ταξίδι». Υπολογίζεις τα χιλιόμετρα, το χρόνο, να είσαι στην ώρα σου για να επιβιβαστούν οι «συνταξιδιώτες» και να χωρέσουν όλα τα «μπαγκάζια». Να χωρέσουν όλα τα «μπακάζια»…

6.40 π.μ. «Τι καφέ θέλεις; Κρύο; Ζεστό; Βαστάει ακόμα ο καιρός…», ρωτάει στα γρήγορα ο Βασίλης την Ελευθερία, ενώ παρκάρει έξω από το αγαπημένο του καφέ. «Φρέντο μέτριο ναι, μια χάρα, ευχαριστώ. Μέχρι να έρθεις, στέλνω μήνυμα στα παιδιά ότι ξεκινάμε», απαντάει η Ελευθερία, σκρολάροντας στο κινητό.

6.50 π.μ. Ο καφές απολαυστικός και το ταξίδι ξεκινάει και επίσημα.

Προορισμός; TEDxPatras 2022

Λίγες ώρες αργότερα, το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2022 η YouBeHero είχε την χαρά να παραβρεθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου έλαβε χώρα το TEDxPatras 2022#Metamorphosis.

«Ήταν μια σπουδαία σύμπραξη, δεδομένου ότι σας γνώρισε και η δική μας κοινότητα πολύ καλύτερα. Είναι πολύ σημαντικό ότι με λίγα μόνο κλικ μπορεί κάποιος να προσφέρει τόσο άμεσα και εύκολα! Ήμασταν όλοι μας πολύ χαρούμενοι για τη δημιουργία του Community & Innovation Alley, το οποίο εσείς ενισχύσατε με το δικό σας μοναδικό τρόπο και την υπέροχη παρουσία σας. Με τη σύμπραξη αυτή ο θεατής βγαίνει γεμάτος με νέα ερεθίσματα και βοηθάει και αυτός με τη σειρά του στην αλυσίδα της κοινωνικής προσφοράς. Σας ευχαριστούμε που ήσασταν μέρος του TEDx Patras 2022 #Metamorphosis. Σας ευχαριστούμε που μεταμορφώνετε τις κοινότητες μας και τις κάνετε πιο ανθρωποκεντρικές και ευαισθητοποιημένες!», υπογραμμίζει η Κωνσταντίνα Σομαλακίδη, Community Developer TEDxPatras.

H Σταυρούλα και ο Βασίλης από την Οργάνωση Εριφύλλη (δεξιά) και η Ελευθερία και ο Βασίλης από τη YouBeHero (αριστερά)

Μια πολυδιάστατη εμπειρία

Ενδιαφέρουσες συζητήσεις και ομιλίες, διαδραστικά workshops, ευκαιρίες επαγγελματικής δικτύωσης ήταν μόνο λίγα από τα δρώμενα, όπως περιγράφει ο Γιάννης Κουτουλογένης, Executive Director TEDxPatras:

«Θέλαμε να προσφέρουμε την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν νέες συνδέσεις μεταξύ τους, που ίσως τους ωθήσουν να πάρουν ρίσκα και να εξελίξουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Κάθε ένας και κάθε μία που επισκέφθηκαν το TEDxPatras 2022 είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια πολυδιάστατη εμπειρία που περιελάμβανε διαδραστικά workshops, ευκαιρίες επαγγελματικής δικτύωσης, σύντομες συζητήσεις γύρω από θέματα της εποχής μας, χώρους αλληλεπίδρασης με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, γευστικά ταξίδια και φυσικά να ακούσουν από κοντά τους ομιλητές μας που με την δράση τους ξεχώρισαν ή/και ενέπνευσαν άλλους ανθρώπους. Έχουμε την τάση να λέμε ότι όταν κάποιος φεύγει από ένα TEDxPatras event είναι γεμάτος ενέργεια και περισσότερο αισιόδοξος σε σχέση με όταν ήρθε. Ελπίζουμε όλοι οι επισκέπτες μας φέτος να το αισθάνθηκαν αυτό, όπως ακριβώς και η εθελοντική μας ομάδα!»

Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου έλαβε χώρα το TEDxPatras 2022#Metamorphosis

Κεντρικό θέμα η «Μεταμόρφωση” / “Metamorphosis»

«Φέτος, μετά από δύο χρόνια αποχής λόγω της πανδημίας, συνειδητοποιήσαμε πόσο πολύ μας είχε λείψει το TEDxPatras. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια όλοι μας «μεγαλώσαμε», ο καθένας με τον δικό του ρυθμό, μάθαμε να προσαρμοζόμαστε σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, ανακαλύψαμε πτυχές του εαυτού μας που είχαμε παραμελήσει, αντιμετωπίσαμε δυσκολίες και καταλάβαμε πόσο σημαντική είναι τελικά η ανθρώπινη επαφή μεταξύ μας. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι εξελιχθήκαμε μέσα στην πανδημία, αλλά η εξέλιξη κρύβει λίγο αυτό το μπρος-πίσω που κάναμε όλοι μας μέχρι να φτάσουμε εδώ που είμαστε, αυτήν την προσπάθεια ισορροπίας μεταξύ των ανασφαλειών μας, των προσδοκιών μας και των πρωτόγνωρων συνθηκών που ζήσαμε. Αυτή η διαδρομή μοιάζει περισσότερο με μια μεταμόρφωση του εαυτού μας αλλά και του περιβάλλοντος γύρω μας, δίχως πάντα να έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο, αλλά διατηρώντας μια κατεύθυνση προς τα εμπρός. Από αυτή την διαδρομή μεταμόρφωσης αναδύθηκε και η έμπνευση της ομάδας μας για το TEDxPatras 2022 – Metamorphosis.», εξηγεί ο κ. Κουτουλογένης.

Περί Τεχνολογίας και Κοινωνικής προσφοράς

Τη δυναμική συμβολή της τεχνολογίας για την ανάπτυξη μεθόδων ενδυνάμωσης της κοινωνικής προσφοράς, τόνισε η κ. Σομαλακίδη:

«Η τεχνολογική άνοδος σε όλους τους τομείς είναι οφθαλμοφανής. Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε στα χέρια μας όλα τα εργαλεία ώστε να αναπτύξουμε πετυχημένες μεθόδους με στόχο την ενδυνάμωση και την ανάδειξη της κοινωνικής προσφοράς. Μπορούμε να διαδώσουμε το μήνυμα της κοινωνικής προσφοράς με ταχύτητα φωτός πλέον και με πληθώρα διαδραστικών τρόπων. To 2022 αν μη τι άλλο είναι μια κομβική χρονιά, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, από την οποία όλοι βγαίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι δεδομένου ότι οι κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις και ανισότητες προβάλλονται πιο έντονα από πότε. Είναι χρέος όλων μας να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε για την εξάλειψη αυτών σε ρεαλιστικά πλαίσια, επιστρατεύοντας όλες τις διαθέσιμες τεχνολογικές μεθόδους.»

Πολλές ώρες αργότερα…

…ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής. Καφέ δεν πήραμε. Θυμόμασταν όσα συζητήσαμε, σταθήκαμε, όμως και σε δυο σημεία:

«Αυτή η διαδρομή μοιάζει περισσότερο με μια μεταμόρφωση του εαυτού μας αλλά και του περιβάλλοντος γύρω μας, δίχως πάντα να έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο, αλλά διατηρώντας μια κατεύθυνση προς τα εμπρός.», είπε ο κ. Κουτουλογένης.

Είναι χρέος όλων μας να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε για την εξάλειψη αυτών (κοινωνικοπολιτικών προκλήσεων και ανισοτήτων) σε ρεαλιστικά πλαίσια, επιστρατεύοντας όλες τις διαθέσιμες τεχνολογικές μεθόδους.», τόνισε η κ. Σομαλακίδη.

Στα «μπαγκάζια» μας προσθέσαμε πολλά… ιδέες, γνωριμίες, γνώση.. μα ελπίδα πάνω από όλα. Αυτήν την εποχή, περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες με στόχο την κοινωνική ανάπτυξη και προσφορά. Το «ταξίδι», λοιπόν, συνεχίζεται… και όντως είναι χρέος όλων μας… και τα «μπαγκάζια» πάντα χωράνε όλα…γιατί πάντα θα υπάρχει ο χώρος να «μεταμορφωνόμαστε» σε κάτι καλύτερο…

Από όλους μας στη YouBeΗero.. ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» στους διοργανωτές!  

Αν σου άρεσε μοιράσου το

About The Author

Leave A Comment?