Η 14η Ιουνίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Η μέρα αυτή αποτελεί ευκαιρία ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας σχετικά με την ανάγκη της παροχής χρηματοδότησης και της αναβάθμισης των συστημάτων αιμοδοσίας σε διεθνές επίπεδο, με σκοπό την αύξηση της συλλογής αίματος από εθελοντές, δηλαδή μη αμειβόμενους αιμοδότες. Η καθιέρωση της συγκεκριμένης μέρας δεν συνιστά μια τυχαία επιλογή, αλλά φόρο τιμής στον Γερμανό γιατρό Karl Landsteiner, που ανακάλυψε τις Ομάδες Αίματος του πρώτου αντιγονικού συστήματος ΑΒΟ το 1901, δράση για την οποία έλαβε το βραβείο Nobel.
Η ανάγκη για αίμα υπήρχε πάντοτε, ωστόσο, την εποχή της καραντίνας κατέστη σαφές ότι όλες οι υπηρεσίες υγείας, ιδιωτικές ή δημόσιες υπολειτουργούν χωρίς την εθελοντική προσφορά του κοινού. Η διαθεσιμότητα αίματος είναι σωτήρια σε περιπτώσεις ασθενών με αιματολογικά νοσήματα, κληρονομικές αιμοσφαιρινοπάθειες, όπως η μεσογειακή αναιμία και η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η ανοσιακή ανεπάρκεια, για τραυματίες που χρήζουν άμεσα χειρουργικής επέμβασης και γυναίκες με αιμορραγία λόγω επιπλοκών της εγκυμοσύνης ή του τοκετού.[1]

Ποιος μπορεί να γίνει κάποιος εθελοντής αιμοδότης;[2]
1) Άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας και μέχρι το 65ο. Υπάρχουν, βέβαια, περιπτώσεις που με συμβουλή γιατρού μπορούν να δώσουν αίμα άτομα από 17 ετών ή πάνω από 65. Πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου γιατρού και αφού έχουν υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις.
2) Ο εθελοντής αιμοδότης πρέπει να ζυγίζει περισσότερα από 50 kg. Στις περισσότερες περιπτώσεις εάν κάποιος ζυγίζει κάτω από 50 kg, μπορεί να μην είναι ασφαλές να προσφέρει αίμα.
3) Ο εθελοντής αιμοδότης πρέπει να είναι υγιής. Το αίμα από έναν άρρωστο άνθρωπο ή κάποιον που παίρνει φάρμακα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για αυτόν που θα το πάρει. Απαγορεύεται να προσφέρουν αίμα άνθρωποι που στο παρελθόν είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα με ίκτερο ή ηπατίτιδα, κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία ή κάποια αιμορραγική διαταραχή. Εθελοντές που λαμβάνουν συστηματικά φαρμακευτική αγωγή οφείλουν να συμβουλευτούν τον υπεύθυνο γιατρό της εκάστοτε αιμοδοσίας.
4) Ο εθελοντής αιμοδότης πρέπει να έχει έναν ασφαλή τρόπο ζωής. Καταχρήσεις και συμπεριφορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως η λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή piercing που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες δεν καθιστούν τον τρόπο ζωής του εθελοντή ασφαλή.
5) Για την ασφάλεια του εθελοντή δεν μπορεί να προσφέρει αίμα όποιος κάνει πρωταθλητισμό και προετοιμάζεται για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός ή όποιος ασκεί κάποιο επικίνδυνο επάγγελμα.
6) Βασική και απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί το γεγονός ο εθελοντής να προβεί σε αιμοδοσία με την ελεύθερη βούλησή του και με μοναδικό σκοπό να βοηθήσει τους συνανθρώπους του.
Τι πρέπει να γνωρίζει ο αιμοδότης;
1) Ο εθελοντής αιμοδότης πρέπει να σιγουρευτεί ότι πληροί τα κριτήρια αποδοχής του αιμοδότη και δεν εμπίπτει σε κάποιο από τα κριτήρια αποκλεισμού.
2) Πρέπει να έχει καταναλώσει ένα ελαφρύ γεύμα 3 με 4 ώρες πριν τη διαδικασία της αιμοδοσίας.
3) Την ημέρα της αιμοδοσίας πρέπει να λαμβάνει πολλά υγρά, τόσο πριν όσο και μετά τη διαδικασία.
Το ΕΚΕΑ απευθύνει έκκληση προς τους εθελοντές αιμοδότες να μην αιμοδοτούν όταν δεν πληρούν τα κριτήρια της ιατρικής φόρμα του εθελοντή, να απαντούν με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις των υπεύθυνων ιατρών και να μην αποκρύπτουν στοιχεία από το ιατρικό τους ιστορικό. Οι ειλικρινείς απαντήσεις τους είναι ζωτικής σημασίας!
Πού μπορεί να δώσει αίμα ένας εθελοντής;
Ο εθελοντής μπορεί να προσφέρει αίμα σε οποιοδήποτε νοσοκομειακή δομή του Ε.Σ.Υ διαθέτει αιμοδοσία. Διαφορετικά, υπάρχουν σύλλογοι και κινητά συνεργεία που διοργανώνουν αιμοληψίες. Αξίζει να αναφερθεί η δράση «Αιμοδοσία 365» που διοργανώνουν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο – Μονάδα Αιμοδοσίας Αρεταίειου Νοσοκομείου Αθηνών με τη χορηγία του Ιδρύματος Λάτση και στοχεύει στην ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου επικοινωνίας για την προσέλκυση και διατήρηση αιμοδοτών στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ αιμοδοτών και όσων έχουν ανάγκη από αίμα. [3]
Ας γίνουμε όλοι γέφυρα σωτηρίας των συνανθρώπων μας που μας έχουν ανάγκη!
ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ=ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ!
[1] Όλες οι πληροφορίες αποτελούν επίσημα ιατρικά δεδομένα από τη βάση δεδομένων ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Παγκόσμιας Υγείας). Βλ: https://eody.gov.gr/pagkosmia-imera-ethelonti-aimodoti-14-ioynioy-2022/ (Ανάκτηση 26/5/2024).
[2] Σύμφωνα με τις επίσημες συμβουλές του ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας) προς το κοινό. Βλ: https://ekea.gr/ (Ανάκτηση 26/5/2024).
[3] Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση «Αιμοδοσία 365» βλ: https://www.aimodosia365.gr/sxetika-aimodosia-365/ (Ανάκτηση 26/5/2024).
Leave A Comment?