αντέχεισ να προκαλέσεις τον εαυτό σου

Αντέχεις να προκαλέσεις τον εαυτό σου;

Αντέχεις να αποδεχτείς το καινούριο; Αντέχεις να προκαλέσεις τον εαυτό σου να δει την πραγματικότητα; 

Ο Λουκάς άντεξε! 

Ο Λουκάς Παπαγεωργίου είναι ένας ευγενικός, αισιόδοξος και γεμάτος αγάπη εθελοντής που είχα τη χαρά να πραγματοποιήσω μαζί του αυτή τη συνέντευξη!
Αν και περίπου 20 χρονών, η εμπειρία του στον εθελοντισμό είναι ήδη τεράστια και προσωπικά, ο θαυμασμός μου είναι μεγάλος. 

Αν έπρεπε να βάλω hashtag στον χαρακτήρα του, θα έβαζα #challengeaccepted.

Το digital festival Connected We Stand  που διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά από το Connect Your City το χρονικό διάστημα 15 έως 30 Δεκεμβρίου 2020, μέσα από την ομώνυμη εφαρμογή του ήταν ο λόγος που έγινε αυτή η υπέροχη συζήτηση, την οποία έχω μεταφέρει εκτενώς!

Eίχαμε τη χαρά να έχουμε μια υπέροχη συνεργασία με το Connect Your City και το YouBeHero δημιούργησε με τη σειρά του, δράσεις για το ψηφιακό φεστιβάλ.

Ο Λουκάς είναι ένας από τους εθελοντές που συμμετείχαν και σε αυτές και μέσω του Connect Your City, τον γνώρισα.

Αγαπημένε Λουκά πες μου τι είναι εθελοντισμός για σένα; 

Εθελοντισμός για εμένα είναι πάνω από όλα η ανιδιοτελής προσφορά προς τον συνάνθρωπο, η αξία της ενεργοποίησής μας ως άτομα και η έκθεση μας σε καινούργια περιβάλλοντα και νέες εμπειρίες. 
Στον εθελοντισμό πρέπει να δίνεις τη ψυχή σου, να τσαλακώνεσαι, να είσαι ακομπλεξάριστος!

Τι πραγματικά θεωρείς πως κερδίζεις;

Σε συνειδησιακό επίπεδο, στον εθελοντισμό κερδίζεις μία ζωτικής σημασίας επιβεβαίωση και ηθική ανταπόδοση για τις πράξεις αλλά, πέρα από αυτά, γνωρίζεις διαφορετικές οπτικές των ζητημάτων, έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους και μοιράζεσαι βιώματα, συναισθήματα.

Τι κίνητρα θα έλεγες πως έχεις για να είσαι εθελοντής;

Το κίνητρό μου για τον εθελοντισμό ήταν πάντα η επιθυμία μου να επιλύσω όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα στην τοπική αλλά και διευρυμένη κοινωνία. Είναι σημαντικό για εμένα να μην μετακυλούμε τις ευθύνες και να δραστηριοποιούμαστε. 

Εξάλλου το κίνητρο είναι κάτι πηγαίο, είναι μία αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου να συνεισφέρει στο σύνολο. 

Η άποψη μου γενικότερα είναι ότι ο άνθρωπος μπορεί να κάνει πραγματικά ότι σκαρφιστεί ο νους του. Σε όσους με ρωτάνε πως προλαβαίνω τις δράσεις ή γιατί να είμαι εθελοντής, απαντώ ότι πρόκειται περί προτεραιοτήτων. 

Ο καθένας αποφασίζει τι θέλει να κάνει στη ζωή του και εγώ έχω αποφασίσει και έχω ορίσει τον εθελοντισμό ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου. 

Γιατί μπαίνεις στη διαδικασία πέρα από το να ασχολείσαι με τον εθελοντισμό, να συμμετέχεις τόσο ενεργά σε ένα φεστιβάλ το οποίο πραγματοποιείται online μέσω μιας εφαρμογής;

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ με κινητοποίησε ιδιαίτερα εξαιτίας της ποικιλίας δράσεων, της απλότητας των δοκιμασιών και της ευχάριστης φύσης του.

Αισθάνθηκα ότι μου προσέφερε νέες εμπειρίες που αν και μεμονωμένα είχα σκεφτεί, ποτέ δεν έπραττα. Συμμετείχα γιατί ακριβώς μου παρείχε το κατάλληλο υπόβαθρο για περαιτέρω εθελοντισμό.

Νομίζω πως οι διαφορές λόγω Covid-19  ήταν πολλές φέτος. Ωστόσο το Connected We stand προσπέρασε το εμπόδιο και με τρομερή επιτυχία πραγματοποιήθηκε.
Μίλησε μου για την εμπειρία σου στο φεστιβάλ.

Εγώ αρχικώς δεν γνώριζα για το φεστιβάλ. 

Όταν συνειδητοποίησα το πόσες δράσεις υπάρχουν και το πόσο ευχάριστα περνούσε η ώρα, ανήγαγα το φεστιβάλ σε χόμπι μου. Στον ελεύθερο μου χρόνο προτιμούσα να κάνω μία δοκιμασία παρά τίποτα άλλο. 

Ήταν όμορφη η συνεργασία με επιμέρους φορείς, οι πόντοι και ο υγιής συναγωνισμός. Αποτελεί για εμένα μία ιδέα που συνδυάζει και τον εθελοντισμό, και την παιγνιώδη φύση και τα έπαθλα. 

Ουσιαστικά ο εθελοντισμός διαφοροποιείται σε μορφή στο ηλεκτρονικό αυτό φεστιβάλ, διατηρώντας ωστόσο το μήνυμα του εθελοντισμού αναλλοίωτο.

Χαίρομαι που μου έδωσες αφορμή να σε ρωτήσω για αυτού του είδους ψηφιακού εθελοντισμού, αλλά θα αφήσω για μετά την ερώτηση. Για πες μου τώρα, ποια ήταν η αγαπημένη σου δράση;

Οι αγαπημένες μου δράσεις –πως θα μπορούσα να ξεχωρίσω μία- είναι οι καλλιτεχνικές, αυτές που αφορούσαν αναπαραστάσεις ηθοποιών και τραγουδιστών. 

Έχω αποδεχθεί και ενστερνιστεί πλήρως την ταυτότητα του ενεργού εθελοντή και είμαι έτοιμος να τσαλακωθώ και να εκτεθώ για τον σκοπό αυτό. Για καλό σκοπό και θα τραγουδήσω και θα χορέψω.

Και βασικά, τα έκανα. Οπότε υποψιάζεσαι ποιες ήταν οι αγαπημένες μου!

Είδα ότι έκανες τις δράσεις μας, τις δράσεις του YouBeHero? Ποια ήταν η αγαπημένη σου και γιατί;

Η αγαπημένη μου δράση από το YouBeHero ήταν η εξερεύνηση της πλατφόρμας με σκοπό να δηλώσουμε την έμπρακτη υποστήριξή μας προς κάποια οργάνωση/ομάδα. 

Δε γνώριζα για την πρωτοβουλία αυτή και μου άρεσε ιδιαίτερα η διαδικασία να σκεφτώ ποιον φορέα, ποια ιδέα θεωρώ σημαντικότερη και πως μπορώ να την στηρίξω.

Έγινες μικρός εξερευνητής λοιπόν. Στη δράση με τον αγαπημένο σου Ηρώα τι ανέβασες;

Στη συγκεκριμένη δράση, ανέβασα τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Είναι πολύ σημαντικό, όπως τονίζει και η δράση, να αναγνωρίζουμε τα ιδανικά που μας κατευθύνουν στη ζωή μας αλλά και τις μορφές που τα ενσαρκώνουν. Για εμένα, είμαι φανατικός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

Στη ζωή μου ξέρω και ελπίζω ο δρόμος να με οδηγήσει να ασχοληθώ με αυτό! Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, συνεπώς, είναι η μορφή που με κατευθύνει ακριβώς στο ζήτημα αυτό και που κρίνω ως ήρωα, είδωλο και πρότυπό μου.

Θεωρείς ότι ο εθελοντισμός που πλέον έχει πάρει τεχνολογική διάσταση μπορεί να συμβάλλει στην προσωπική ανάπτυξη το ίδιο με τη κανονική μορφή της προσωπικής επαφής; 

Ο εθελοντισμός που βασίζεται στην επαφή και το φυσικό πλαίσιο διεξαγωγής δεν μπορεί να αντικατασταθεί από ηλεκτρονική υλοποίηση αυτού.

Μπορεί σίγουρα ωστόσο να εμπλουτιστεί και να υποστηριχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, να οργανωθεί καλύτερα και αποτελεσματικά. Ο εθελοντισμός χρειάζεται το διαδίκτυο προκειμένου να διαδοθεί μεταξύ των ατόμων και να σχηματιστούν ενεργές ομάδες, να προκύψουν νέες ιδέες και καινοτόμα project.

Ο ηλεκτρονικός εθελοντισμός ήρθε για να μείνει και οι εθελοντές καλούμαστε να τον εισάγουμε στη ζωή τη δική μας και τον παλμό της κοινωνίας.

Μπορεί να δώσει κίνητρα μια τέτοια ψηφιακή μορφή εθελοντισμού να ασχοληθεί περισσότερος κόσμος;

Η αλήθεια είναι ότι το διαδίκτυο και ο ηλεκτρονικός κόσμος ανθίζουν στην εποχή μας και άρα είναι πιο ελκυστική και εύκολη μία δράση που συμβαίνει διαδικτυακά και που οργανώνεται εξ αποστάσεως.

Ο ηλεκτρονικός εθελοντισμός και οι πλατφόρμες μπορούν και πρόκειται να διαδραματίσουν ρόλο αντίστοιχο των social media.

Αντί να χαζεύουμε σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και προώθηση, θα ασχολούμαστε ελπίζω ενεργά με εθελοντικές ιδέες και αισιόδοξα project.

Εσύ ως χρονιά εθελοντής γιατί θα πρότεινες σε κάποιον να συμμετέχει στο Connected we stand?

Το φεστιβάλ αυτό είναι η αρχή κάτι μεγαλύτερου. Προσωπικά μιλώντας, είμαστε ήδη πολλά γνωστά άτομα που συμμετέχουν καθώς πάρα πάρα πολλά άτομα ενδιαφέρθηκαν και με ρώτησαν διάφορα σχετικά με το event και τον τρόπο συμμετοχής και δράσης.

Το φεστιβάλ παρέχει κίνητρα σε νέους εθελοντές, άτομα από κάθε πόλη και υποομάδα να γίνουν μέλη μίας διευρυμένης και άμεσης ιδέας.

Έχω συμμετάσχει πράγματι σε πολλές εθελοντικές δράσεις αλλά το «Connected we stand» μου προσέφερε την ευκαιρία να μάθω για νέους οργανισμούς και φορείς, για διαφορετικά ζητήματα που χρήζουν εθελοντικής δράσης , για το πώς να είμαι εθελοντής και να το έχω ως καθημερινότητα μου!

Αν και νόμιζα ότι είχα εισαχθεί πλήρως στον εθελοντισμό, το Connected we stand μου δημιούργησε νέους δρόμους και μου κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον.

Άλλωστε, υπάρχουν τέτοια έπαθλα που πραγματικά είναι άκρως ελκυστικό να συμμετάσχει κανείς.

Προσφέρεις και ανταμείβεσαι, είναι μία κατάσταση win-win και άκρως ενδιαφέρουσα. Θα αποτελέσει εύκολα ένα από τα χόμπι μου και το ίδιο μπορεί να γίνει σε όλους!

Την επόμενη εβδομάδα έρχονται πολλές νέες δράσεις στο φεστιβάλ. Φυσικά δε χρειάζεται να σε ρωτήσω, θα λάβεις μέρος. Τι θα ήθελες να προσθέσεις στην εμπειρία σου για να ωθήσεις και άλλους να συμμετάσχουν σε όλα όσα έπονται;

Είναι ωραίο να προωθείς τα ιδανικά σου και το φεστιβάλ αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να αναδείξω πολλές αφανείς πλευρές τους εαυτού μου και φυσικά να δω τις αντιδράσεις των φίλων και γνωστών μου.

Αρκετοί με περιφρόνησαν και βρήκαν υπερβολικά, τα όσα κάνω. Όσοι λάβετε μέρος, ετοιμαστείτε ψυχολογικά για αυτά,

ΩΣΤΟΣΟ, ετοιμαστείτε για πολλές υπέροχες εμπειρίες, δώρα και ταξίδια (κέρδισα και εγώ στο προηγούμενο φεστιβάλ ταξίδι στη Λιθουανία και… φαντάζεστε αντιδράσεις από όσους προηγουμένως μου την είχαν, πει»). 

Ταξίδια όμως και σε άλλους κόσμους, νοοτροπίες, χαρακτήρες. Εγώ το είδα ως ευκαιρία να τους ενημερώσω για το Project. Έτσι να το δείτε όλοι. Μία ιδέα πρέπει να ακούγεται και να διαδίδεται για να αποκτήσει βαρύτητα.

Όλα είναι θέμα οπτικής, εγώ επέλεξα να συνομιλήσω με άτομα και να δώσω να καταλάβουν τι σημαίνει το φεστιβάλ, ο εθελοντισμός, τα επίπεδα των δράσεων.

Το φεστιβάλ πλησιάζει. Ο Λουκάς τσαλακώθηκε, δοκίμασε, ρίσκαρε και βγήκε έξω από το comfort zone του. Τελικά κέρδισε! Εμπειρίες, φίλους, γνώσεις και… το ταξίδι στη Λιθουανία από τις δράσεις που έλαβε μέρος!

Εσείς; Αντέχετε να προκαλέσετε τον εαυτό σας;

Αν σου άρεσε μοιράσου το

About The Author

Leave A Comment?