6+1 συμβουλές για τη φροντίδα των κατοικίδιων ζώων το καλοκαίρι

Καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, θάλασσα, διακοπές και ξεγνοιασιά. Όλοι και όλες αποφεύγουμε τη ζέστη, αποζητούμε δροσερά μέρη, κρύα ροφήματα και προτιμούμε τις βόλτες αργά το απόγευμα. Τι γίνεται όμως με τα ζωάκια; Πώς αντιμετωπίζουν τις υψηλές θερμοκρασίες και πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε; Στο άρθρο αυτό θα μοιραστούμε μαζί σας 6+1 συμβουλές για τη φροντίδα των κατοικίδιων ζώων το καλοκαίρι.

Μαζί με τα οικόσιτα ζωάκια, δεν ξεχνάμε και τα αδέσποτα.

Νερό:

Το πιο σημαντικό αγαθό για όλα τα όντα το καλοκαίρι είναι το νερό. Ο κίνδυνος αφυδάτωσης για τα ζωάκια μας είναι πολύ υψηλός, για αυτό πρέπει πάντα να έχουμε στον χώρο τους το μπολάκι με το νερό τους γεμάτο. Ιδανικά, να το ανανεώνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε για να παραμένει παγωμένο. Εννοείται, πως δεν αμελούμε να αφήνουμε ένα μπολάκι με κρύο νερό στα σημεία της γειτονιάς μας, όπου συχνάζουν αδέσποτα ζωάκια.

Σκιά:

Ίσως, ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας μετά το νερό. Οι κτηνίατροι συνιστούν την αποφυγή του ηλίου για τα ζωάκια, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία έχει τις ίδιες επιπτώσεις στην υγεία τους, όπως ακριβώς και στους ανθρώπους. Επιπλέον, προτείνουν την αποφυγή του κουρέματος, κυρίως στα σκυλιά, γιατί το τρίχωμα λειτουργεί προστατευτικά ενάντια στις υπεριώδεις ακτίνες.

Αναμονή σε ασφαλή μέρη:

Ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα το καλοκαίρι είναι ο θάνατος των ζώων από θερμοπληξία. Όσοι έχουν κατοικίδια πρέπει να φροντίζουν, ώστε να παραμένουν σε ασφαλή και δροσερά, όταν δεν μπορούν να τα πάρουν μαζί τους. Απαγορεύεται αυστηρά η αναμονή στο αυτοκίνητο, ακόμα και για λίγα λεπτά και με ανοιχτά παράθυρα. Επίσης, συνιστούμε να προτιμάτε για τις εξόδους σας μέρη, όπου είναι ευπρόσδεκτοι και οι τετράποδοι φίλοι σας! Θεωρούμε αυτονόητο ότι, αν υπάρχει εστία πυρκαγιάς ενεργή, εγκαταλείπουμε την περιοχή ΜΑΖΙ με τα κατοικίδιά μας!

Καθαρός χώρος:

Τα κατοικίδια ζώα το καλοκαίρι κινδυνεύουν από πρωκτικά και ερπετά εξίσου με τους ανθρώπους. Πρέπει, λοιπόν, να φροντίζουμε να είναι καθαρός ο χώρος, όπου κινούνται, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος επίθεσης από άλλα ζώα. Σε περίπτωση που τα ζωάκια μας είναι στην εξοχή, καθαρίζουμε σχολαστικά τον χώρο τους και δεν αφήνουμε φαγητό σκορπισμένο, ιδίως τις ώρες που απουσιάζουμε, διότι είναι ανιχνεύσιμο από φίδια. Να σημειώσουμε ότι η επαφή του φαγητού του κατοικιδίου μας με ποντίκι ή φίδι μπορεί να του προκαλέσει από μια μικρή μόλυνση έως και τύφο. Παράλληλα, για να ελαχιστοποιήσουμε περισσότερο τις πιθανότητες μπορούμε να ψεκάσουμε με ειδικά φάρμακα τον χώρο του ζώου μας, αφού το έχουμε απομακρύνει. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευόμαστε πάντα τον κτηνίατρό μας. Αποφεύγουμε να ενεργούμε αυτοβούλως, επειδή μπορεί να προκληθούν αλλεργίες και μολύνσεις στο ζωάκι μας που δεν τις γνωρίζουμε.

Αντιηλιακή προστασία:

Τα ζώα το καλοκαίρι χρειάζονται αντιηλιακή προστασία, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα αντιηλιακά προϊόντα, σε μορφή σπρέι, κατάλληλα για το τρίχωμά τους. Επιπλέον, υπάρχουν και ειδικές αλοιφές για τις πατούσες τους που έρχονται σε απευθείας επαφή με το έδαφος. Ο καρκίνος του δέρματος είναι πολύ συχνός στα ζώα, ωστόσο, η χρήση αντιηλιακού μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες.

Δροσιστικά αντικείμενα:

Last but not least…καλοκαιρινά καλούδια! Σε όλα τα pet shop αλλά και στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων μπορούμε να προμηθευτούμε διάφορα «δροσιστικά» παιχνίδια για τα ζωάκια μας. Για παράδειγμα παγούρια, παγωτά, ακόμα και δροσιστικά χαλιά! Είναι ειδικά σχεδιασμένα για να βοηθούν τα κατοικίδιά μας να αντιμετωπίζουν τον καύσωνα και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι χνουδωτοί φίλοι μας θα τα λατρέψουν! Εδώ και εδώ θα βρείτε πληθώρα παιχνιδιών και προϊόντων!

Extra tip:

Η παρακολούθηση του κατοικιδίου μας στις βόλτες είναι η πλέον σημαντική στη λίστα με τις 6+1 συμβουλές για τη φροντίδα των κατοικίδιων ζώων το καλοκαίρι. Έχει παρατηρηθεί ότι τους καλοκαιρινούς μήνες ο κίνδυνος κατάποσης φόλας είναι ιδιαίτερα αυξημένος και ότι οι επιτήδειοι τοποθετούν δηλητήρια σε σημεία, όπου συχνάζουν ζωάκια. Για αυτό, λοιπόν, δεν αφήνουμε το ζωάκι μας χωρίς επίβλεψη και σπεύδουμε στον κτηνίατρο, εάν παρατηρήσουμε κάτι ανησυχητικό.

Αν σου άρεσε μοιράσου το

Leave A Comment?