παιδικά βιβλία που κάθε ενήλικας πρέπει

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: 4+1 παιδικά βιβλία που κάθε ενήλικας πρέπει να διαβάσει

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιες στιγμές της ζωής σας διαμόρφωσαν αυτό που είστε τώρα;. Εάν είχαμε μία χρονοκάψουλα, οι περισσότεροι θα επιστρέφαμε πίσω, σε στιγμές της παιδικής μας ηλικίας. Ίσως ταξιδεύαμε πίσω, μέσα σε μία γιαγιαδίστικη αγκαλιά που μύριζε λουκούμι. Πίσω, σε ένα καλοκαιρινό μεσημέρι που τρώγαμε παγωτό φράουλα από το ψιλικατζίδικο της γειτονίας. Πολύ πιθανόν, πίσω, σε ένα ήσυχο κυριακάτικο πρωινό που διαβάσαμε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι μας μια συγκλονιστική ιστορία. Μια ιστορία ενός παιδικού βιβλίου που μας έκανε να γελάσουμε, να κλάψουμε, να προβληματιστούμε και πιθανότατα να αντικρύσουμε τον κόσμο με μια διαφορετική ματιά. Για τέτοια βιβλία θα σας μιλήσουμε και θα σας προτείνουμε 4+1 παιδικά βιβλία που κάθε ενήλικας πρέπει να διαβάσει.

1. «Ντενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου- Γεωργία

Η «Ντενεκεδούπολη», γραμμένη τη δεκαετία του ’70  είναι ένα βιβλίο ευκολοδιάβαστο, γραμμένο με σεβασμό στην παιδική ευαισθησία και νοημοσύνη. Τα ζητήματα που θίγονται σ’ αυτό είναι διαχρονικά και σημαντικά.

Συγκεκριμένα, με αλληγορικό τρόπο μιλάει για τη δημοκρατία, την εξουσία του μεγάλου στον μικρό, τις ταξικές διαφορές, την ελεύθερη έκφραση, τη δωρεάν εκπαίδευση και τη μετανάστευση. Ήρωες του βιβλίου είναι ο Σαρδέλας, ο Σοφός, ο Βουτυρένιος, η Μηλίτσα και ο Μελένιος που φτιάχνουν τη δική τους ευτυχισμένη ντενεκεδένια πολιτεία. Σε μια αποθήκη, σε ένα σκουπιδότοπο. Την ευτυχία αυτή και την ηρεμία προσπαθεί να χαλάσει ο Λαδένιος, ο μεγάλος τενεκές του λαδιού, που προσπαθεί να επιβάλει τη γνώμη και τις απόψεις του στα άλλα ντενεκεδάκια. 

Θα καταφέρει να επικρατήσει ο Λαδένιος; Μήπως θα βρουν τα ντενεκεδάκια κάποιο τρόπο να τον πολεμήσουν; Το καλό με όπλο τη φιλία, την αλληλεγγύη και την υπομονή κερδίζει τελικά;

2. «Τα δελφινάκια του Αμβρακικού» του Ντίνου Δημόπουλου-Σοφία

«Τα δελφινάκια του Αμβρακικού» είναι ένα μυθιστόρημα που γράφτηκε από τον Ντίνο Δημόπουλο και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1988. Σε αυτό παρουσιάζεται μια καλοκαιρινή ιστορία δύο μικρών παιδιών, ο Πέτρος και η Ανθούλα.

Ο Πέτρος, ένα παιδί ονειροπόλο ζει σ’ ένα παραθαλάσσιο χωριό και παίζει κοντά στο φάρο. Στο χωριό έρχεται η Ανθούλα, γνωρίζεται με τον Πέτρο και παίζουν στο “στρατηγείο” τους. Μια μικρή καλύβα κοντά στο λιμάνι. Στο “στρατηγείο” εγκαθίσταται ένα φυματικό παιδί, ο Πάνος. Μόνος του αφού η μητέρα του δουλεύει μακριά, στα Γιάννενα. Γνωρίζεται με τα δυο παιδιά που αρχίζουν να τον βοηθούν, φέρνοντάς του τρόφιμα και φάρμακα.

Το βιβλίο αυτό μας μεταφέρει σε έναν ξέγνοιαστο κόσμο, μακριά από την τεχνολογία, όπου τα παιδιά σκαρφίζονταν χίλια δυο παιχνίδια. Μιλάει για τις αξίες της αλληλεγγύης, της αγάπης, του σεβασμού και της φιλίας. Τα παιδιά, με όχημα το σεβασμό στη διαφορετικότητα, στέκονται απέναντι στον κόσμο των ενηλίκων. Τολμούν να διεκδικήσουν έναν πιο όμορφο κόσμο.

3.  «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Άλκης Ζέη- Χρύσα

Τα μυθιστόρημα «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» γράφτηκε τη δεκαετία του ’70 και αγαπήθηκε αμέσως από το αναγνωστικό κοινό. Στο βιβλίο αυτό ακολουθούμε την πορεία του εννιάχρονου Πέτρου προς την εφηβεία. Γινόμαστε μάρτυρες των γεγονότων της Κατοχικής Αθήνας (1940-1944) μέσα από τη δική του παιδική ματιά.

Τα γεγονότα ξετυλίγονται βήμα-βήμα αριστοτεχνικά από την πέννα της Άλκης Ζέη, η οποία τα έχει ζήσει από πρώτο χέρι. Μέσα από τις άλλοτε σκληρές και άλλοτε δοσμένες με χιούμορ εικόνες, η Άλκη Ζέη εντάσσει το μικρό ήρωα και συνεπώς τον αναγνώστη, σταδιακά, στα βίαια και φρικτά γεγονότα του πολέμου.

Οι διάφοροι χαρακτήρες, αντιπρόσωποι όλων των κοινωνικών τύπων ανθρώπων της Αθήνας των χρόνων του πολέμου και της Κατοχής (Εβραίοι, αντιστασιακοί στρατιώτες, σαμποτέρ, μαυραγορίτες κ.τ.λ.) ξεδιπλώνονται σε όλο τους το μεγαλείο και ευνοούν την ταύτιση του αναγνώστη μαζί τους. Με την απλή και ρεαλιστική αφήγησή της αποτυπώνει χωρίς διδακτισμό τις αξίες της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας. Αποτυπώνει τον πόνο της απώλειας, τις οικογενειακές και φιλικές σχέσεις και το πόσο αυτές επηρεάζονται σε αντίξοες συνθήκες. 

4. «Το ψέμα» της Ζωρζ Σαρή- Κατερίνα

«Το ψέμα» της Ζωρζ Σαρή αποτελεί ένα ακόμα παιδικό βιβλίο- σταθμό που γράφτηκε τη δεκαετία του ’70, παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ και ανήκει στα παιδικά βιβλία που κάθε ενήλικας πρέπει να διαβάσει.

Μέσα από τα μάτια της πρωταγωνίστριας, της δεκαπεντάχρονης Χριστίνας, η συγγραφέας αναδεικνύει τις αξίες της παιδικής ψυχής. Δηλαδή τις αξίες της αλήθειας, του θάρρους και της φιλίας, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με την βασική αξία των ενηλίκων, το χρήμα. Η Χριστίνα είναι ένα παιδί που μετακομίζει στην Αθήνα με τη μητέρα της, προκειμένου η τελευταία να εργαστεί και να συντηρήσει την κόρη της και την ίδια.

Η πρωταγωνίστριά μας, προσπαθώντας να γίνει αποδεκτή από τον κύκλο των συνομήλικων της, αρχίζει να υφαίνει ένα ιστό από ψέματα σχετικά με τη ζωή της και την οικογένειά της. Τα ψέματα αυξάνονται, ο ιστός γίνεται τόσο περίπλοκος και  η Χριστίνα αρχίζει να αποξενώνεται από τους αγαπημένους της.

Θα καταφέρει να αποδεχτεί η ίδια τον εαυτό της και να πει την αλήθεια; Θα δείξει θάρρος σε αυτή τη στιγμή «ενηλικίωσης»;

Το +1  μας: «Το παλιόπαιδο» της Αγγελικής Δαρλάση

«Το παλιόπαιδο» της Αγγελικής Δαρλάση είναι ένα σύγχρονο μυθιστόρημα που αφορμάται από το εκπαιδευτικό σύστημα  El Sistema, το οποίο στηρίζεται στην αξιοποίηση της μουσικής με στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των παιδιών στις φτωχογειτονιές του Καράκας, στην Βενεζουέλα.

Μέσα από το βιβλίο παρακολουθούμε τη ζωή του παλιόπαιδου, ενός παιδιού που έχει ενταχθεί σε μία συμμορία προκειμένου να επιβιώσει. Ο μικρός πρωταγωνιστής αποφασίζει να αφήσει πίσω του τη ζωή της συμμορίας, όταν γνωρίσει ένα μουσικό, ο οποίος τον παρακινεί να ασχοληθεί με τη μουσική και να εκπαιδευτεί μαζί με άλλα παιδιά στη χορωδία που οργανώνει.

Μηνύματα όπως η αξία της μουσικής τέχνης, η αξία της εκπαίδευσης για τη βελτίωση συνθηκών ζωής και το αίτημα για ισότιμες ευκαιρίες εκπαίδευσης κάνουν το βιβλίο αυτό ένα βιβλίο-σύμβολο των σύγχρονων κοινωνικών αιτημάτων. (Το συγκεκριμένο βιβλίο παρουσιάζεται λεπτομερώς στο YouΤube κανάλι μας Τικ-τακ Books)

Η Γεωργία, η Σοφία, η Χρύσα και η Κατερίνα έχουν το κανάλι Τικ-Τακ Books. To κανάλι τους «επιθυμεί να δημιουργήσει μία διαδικτυακή αναγνωστική παρέα όπου όλοι με σεβασμό απέναντι στους υπόλοιπους μπορούμε να εκφράζουμε την άποψή μας για βιβλία και συγγραφείς». Αν θες να μπεις κι εσύ στην παρέα τους, μπορείς να τις ακολουθήσεις στο YouTube channel τους και στο Instagram.

Βρες τα παραπάνω βιβλία, και πολλά ακόμα, στη πλατφόρμα του YouBeHero. Κάνε την ηλεκτρονική σου αγορά και γύρνα πίσω το χρόνο σε εκείνο το καλοκαιρινό μεσημεράκι.

Αν σου άρεσε μοιράσου το

About The Author

Leave A Comment?