Ψυχολογία Χρωμάτων στο Μαρκετινγκ

Έχει η ιστοσελίδα σας τα σωστά χρώματα;

Τα χρώματα παίζουν κομβικό ρόλο στο Μάρκετινγκ και στην επικοινωνία του μηνύματος που θέλετε να στείλετε στο κοινό σας, αφού έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με την Οργάνωσή σας και τον σκοπό της. Γι’ αυτό είναι καλή στιγμή να αναρωτηθείτε αν έχει η ιστοσελίδα σας τα σωστά χρώματα και πως επιδρούν στη ψυχολογία του ατόμου.

Μπλε: Έχει η ιστοσελίδα σας τα σωστά χρώματα αν περιέχει τις αποχρώσεις το μπλε που εντείνουν τα αισθήματα της εμπιστοσύνης, της ισορροπίας, της υποστήριξης, της ηρεμίας και της ειρήνης.
Επίσης είναι το χρώμα της τεχνολογίας και της κοινωνικοποίησης. Είναι ένα από τα πιο ασφαλή προς χρήση και δηλώνουν ακόμα την αυτοπεποίθηση και τον επαγγελματισμό.

Σας έρχονται αρκετά ονόματα στο μυαλό;

Προσέξατε ότι η ιστοσελίδα του YouBeHero χρησιμοποιεί αποχρώσεις του μπλε; Διερευνήστε τη και σκεφτείτε γιατί!

Πορτοκαλί: Γεννά το αίσθημα της ελευθερίας και της ζεστασιάς. Χρώμα για την αισιοδοξία, τη περιπέτεια, τη φιλία και την εμψύχωση.
Στόχος του χρώματος είναι να τραβήξει τη προσοχή κάτι το οποίο καταφέρνει με επιτυχία σε όλες τις καταστάσεις; Εσείς παρατηρήσατε πως τα σήματα στο δρόμο που απαιτούν τη προσοχή σας είναι κυρίως σε πορτοκαλί χρώμα;

Κόκκινο: Ένα από τα πιο χρησιμοποιημένα χρώματα στο Μάρκετινγκ που χαρακτηρίζει δυνατά και έντονα συναισθήματα όπως τη δράση, τη δύναμη, τη φιλοδοξία και τον ενθουσιασμό. Το κόκκινο χρώμα «ξυπνάει» τον μεταβολισμό και κάνει το αίμα να κυλάει πιο γρήγορα.

Σας έρχονται στο μυαλό λογότυπα από Εταιρείες ή Οργανώσεις με κόκκινο χρώμα;

Ροζ: Στενά συνδεδεμένο με τον ρομαντισμό και την αγνότητα!  Δείχνει πολλά περισσότερα συναισθήματα όμως, όπως νεότητα, αγάπη, ευγένεια, ενέργεια!

Κίτρινο: Για ενθουσιασμό, χαρά, αισιοδοξία ή την αναδειξη του καλοκαιριού μιας και ο κόσμος το συνδέει υποσυνείδητα με τον Ήλιο.
Είναι μια καλή ιδέα για το λογότυπο της οργάνωσης σας η οποία μπορεί να ασχολείται με την ευαισθητοποίηση στο περιβάλλον (όπως και το πράσινο παρακάτω).

Πράσινο: Συνδυάζεται στο ανθρώπινο μυαλό με τη φύση, τη γονιμότητα και την υγεία. Αφυπνίζει, εμπνέει και αντικατοπτρίζει συναισθήματα ανάπτυξης (οικονομικής, συναισθηματικής και κάθε είδους), εξέλιξης και της δύναμης.

Λευκό: Ένα χρώμα «μπαλαντέρ» που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, να είναι συμβατικό και αντισυμβατικό μαζί! Συμβολίζει την αθωότητα, την ηρεμία, την αγνότητα και πολλοί χρησιμοποιούν λευκό στο λογότυπο τους σε συνδυασμό με κάποιο σκούρο χρώμα, όπως το μαύρο ή το μπλε προκειμένου να προκαλέσουν την αντίθεση.

Γιατί, ωστόσο, θέλουν να προκαλέσουν αντίθεση; 

Μωβ: Από τα πιο ιδιαίτερα χρώματα και μοντέρνα. Σημαίνει, φαντασία, δημιουργικότητα, σεβασμό και εμπιστοσύνη. Αυτοί που θα αποφασίσουν να το χρησιμοποιήσουν θέλουν να αναδείξουν ότι η εκάστοτε εταιρεία ή οργάνωση είναι διακεκριμένη, έχει σοφία, δύναμη και εξελίσσεται συνεχώς.
Πιθανόν οι χρήστες του μωβ χρώματος να σχετίζονται με τεχνολογία ή τις μεταφορές. 

Καφέ: Ένα γήινο χρώμα, άμεσα συνδεδεμένο με το περιβάλλον, όπως το πράσινο. Αναδεικνύει την ισορροπία, την ανεξαρτησία, την άνεση, την απλότητα και την ποιότητα. Με αυτό το χρώμα συχνά δημιουργούνται συναισθήματα ζεστασιάς, οικογένειας και θυμίζει ‘σπίτι’. 

Γιατί η Fanta έχει πορτοκαλί χρώματα

‘Η μάλλον γιατί υποσυνείδητα όταν ακούς τη μάρκα, σκέφτεσαι πορτοκαλί χρώμα; 

Δεν ξεκινήσαμε τυχαία το άρθρο με μια μικρή επεξήγηση στα χρώματα. Ήρθε η ώρα να θυμηθείτε, να σκεφτείτε, να συγκρίνετε, να βελτιστοποιήσετε και να αλλάξετε. Πώς λοιπόν σχετίζονται αυτά με την συγκεκριμένη μάρκα;

Σχετίζονται με αυτή και με πολλές ακόμα εταιρείες, μάρκες και οργανώσεις όπως εσείς!
Γιατί στη πορεία σκέφτηκε, πειραματίστηκε και άλλαξε.
Μήπως συνδυάζετε τις πολλές μπουρμπουλήθρες της με τη χαρά, την ενέργεια, τη ζωντάνια και τα θετικά συναισθήματα της κάθε γουλιάς;

Μπορείτε να σκεφτείτε γιατί η σελίδα του Facebook είναι μπλε

Γιατί έχει την εμπιστοσύνη σας και θέλει την ηρεμία σας, αφου στον ελεύθερο χρόνο είναι ίσως από τις σελίδες που ανοίγουν πρώτες.

Γιατί κάθε μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, κάθε Εθελοντικός Οργανισμος ή εταιρία επιλέγει τα χρώματα που επιλέγει;

Δείτε στη πλατφόρμα του YouBeHero τις οργανώσεις που γνωρίζετε και άλλες που δεν έχετε ακούσει. Συγκρίνετε τι σημαίνει και τι μήνυμα θέλει να περάσει η κάθε μια.

Μήπως δηλώνεται ο σκοπός τους απευθείας και τα γιατί τους; Σκεφτείτε αν το δικό σας λογότυπο θέλει αλλαγές ή αυτό που ετοιμάζεται να φτιάξετε μπορεί να σας απογειώσει και λόγω χρώματος!

Ένας «ωκεανός» από χρωματιστές στρατηγικές 

Η «Ψυχολογία» των χρωμάτων είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες στρατηγικές στο Marketing και αποτελεί χρυσό κανόνα για το σωστό Branding. Λογικό να σκεφτείτε αν έχει η ιστοσελίδα σας τα σωστά χρώματα!

Οι κατάλληλες επιλογές χρωμάτων μπορεί να επηρεάσει τα στατιστικά θετικά και αρνητικά. Μπορεί να εκτοξεύσει το όνομα της επιχείρησής σας, της σελίδα σας, να αποτυπωθεί καλά στη μνήμη του καταναλωτή και τη ψυχολογία του. 

Σκεφτείτε ότι:

Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου της Winnipeg στον Καναδά, οι άνθρωποι διαμορφώνουν μια πρώτη άποψη στα πρώτα 90 δευτερόλεπτα της αρχικής αλληλεπίδρασης με άλλο άτομο, πράγμα ή εικόνα. Περίπου 62-90% αυτής της αξιολόγησης γίνεται με βάση το χρώμα μόνο. 

Σε ένα περιοδικό οι έγχρωμες εικόνες είναι πιο ελκυστικές και διαβάζονται με πιθανότητα 26% περισσότερο συγκριτικά με τις ασπρόμαυρες και πιο μονότονες. Όπως επίσης είναι πιο πιθανό κάποιος να αγοράσει κάτι μόνο αν είναι στα χρώματα προτίμησής του.

Φαντάζεστε τώρα τον αντίκτυπο των χρωμάτων που χρησιμοποιείτε τόσο στη σελίδα σας, όσο και σε δημοσιεύσεις, φωτογραφίες, banners και όλα όσα σχετίζονται με το branding σας.
Θέλει πολλή προσοχή και μελέτη προκειμένου να έχει η ιστοσελίδα σας τα σωστά χρώματα, να πετύχετε το σωστό κοινό ώστε να αυξηθεί η αναγνωρισιμότητα σας και τα ‘κλικ’ σας.

Γιατί ‘οι άλλοι’ πετυχαίνουν;

Δεν είναι λίγα τα στοιχεία που δείχνουν πως πολλά site ή επιχειρήσεις είναι πιο αναγνωρίσιμες,  επιτυχημένες λόγω της χρωματικής τους παλέτας ενώ έχουν παρατηρήσει άνοδο των στατιστικών τους όταν χρησιμοποίησαν χρώματα που επιδρούν θετικά στη ψυχολογία του ατόμου. 

Για αυτό κι εσείς πρέπει να δώσετε τη σωστή αίσθηση στους επισκέπτες της σελίδα σας και να δημιουργήσετε συναισθήματα έλξης, χαράς, δράσης. Είναι σημαντικό να διακρίνετε το αν η ιστοσελίδα σας έχει τα λάθος χρώματα, τα οποία ίσως απωθούν, δημιουργούν άγχος ή ακόμα χειρότερα φαίνονται αδιάφορα.

Πως επηρεάζουν τη ψυχολογία τα χρώματα;

Εφόσον μιλάμε για οπτική επαφή, δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από το να «δείτε» τι σημαίνουν όλα αυτά για τη σελίδα σας.

Στις παρακάτω εικόνες αναλύονται τα βασικά χρώματα καθώς και το τι συναισθήματα προκαλεί στον άνθρωπο που τα βλέπει: 

Βλέπετε γιατί πολλές τρομερά επιτυχημένες επιχειρήσεις, γνωστές σε όλους έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα χρώματα;

Με την ανάλυση αυτή, μπορείτε να συνδέσετε το Brand τους με το προϊόν, την υπηρεσία ή κάποιο συναίσθημα που σας δημιούργησαν ή σας δημιουργούν.

Ωστόσο πάντα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και ο πολιτισμός. Υπάρχουν τα βασικά χρώματα που δημιουργούν με βάση τη πλειοψηφία τα παραπάνω συναισθήματα αλλά για κάποιους πολιτισμούς σημαίνουν κάτι άλλο. 

Για παράδειγμα το κόκκινο μπορεί να είπαμε πως σημαίνει για κάποιον δράση, δύναμη, φιλοδοξία και ενθουσιασμό και για κάποιον άλλον ρίσκο και κίνδυνο.

Αντίστοιχα και το μπλε που είναι ένα ευρέως αγαπημένο χρώμα και χρησιμοποιείται για πολλούς λόγους προκαλεί εμπιστοσύνη, πίστη, δύναμη και αλήθεια. Πολλοί όμως, μπορεί να το θεωρήσουν ψυχρό και αδιάφορο ενώ συχνά συνδέεται με την μοναξιά. 

Κάθε χρώμα έχει τη δική του γλώσσα και συναίσθημα!
Ανακαλύψτε τα δικά σας! 

Έχει η ιστοσελίδα σας τα σωστά χρώματα…

 Ή τα λάθος, βάση πολλών ακόμα παραγόντων.

Η έρευνα του Hallock δείχνει πως οι άντρες αγαπούν περισσότερο τα έντονα χρώματα ενώ το γυναικείο φύλο το απαλά. Για τους πρώτους το μπλε είναι από τα αγαπημένα χρώματα συγκριτικά με τις γυναίκες αλλά και τα δύο φύλα απεχθάνονται το ίδιο το κίτρινο και το πορτοκαλί. 

Ανάλογα το κοινό σας και τους στόχους που έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ή να δημιουργήσετε τη δική σας χρωματική παλέτα.
Τα σωστά χρώματα στην ιστοσελίδα σας μπορούν να δώσουν το μήνυμα που επιθυμείτε στο κοινό σας αλλά και να το ωθήσετε να λάβει δράση.

Διαμορφώσετε την ιστοσελίδα σας και το υλικό σας με τέτοιο τρόπο ώστε πάντα να έχετε θετικό feedback, να εκτοξεύσουν τη σελίδα σας, αλλά και να αποτυπωθεί στο μυαλό όλων!

Εσείς τι σκέφτεστε; Τι χρώματα έχουν τα συναισθήματα σας σήμερα;

Αν σου άρεσε μοιράσου το

About The Author

Leave A Comment?