Δυο χέρια κρατούν άσπρο κουκλάκι με κιίτρινη κορδέλα, σύμβολο κατά του παιδικού καρκίνου, σε ροζ φόντο.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Η 15η Φεβρουαρίου κάθε έτους είναι αφιερωμένη στους μικρούς μαχητές της ζωής. Η καθιέρωση της μέρας ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη σχετικά με τις ανάγκες και τις επιπτώσεις της νόσου στα παιδιά σε όλο τον πλανήτη. Έτσι, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (INTERNATIONAL CONFEDERATION OF CHILDHOOD CANCER PARENT ORGANIZATIONS – ICCCPO) η μέρα αυτή εστιάζει στην πρόληψη, στη συμπαράσταση και στη θεραπεία των παιδιών με καρκίνο.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που Υπουργείου Υγείας, τα τελευταία χρόνια, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης και τις συνεχείς έρευνες καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού, το ποσοστό ίασης και πλήρους ανάρρωσης των μικρών ασθενών φτάνει το 70-80%, ενώ 8/10 παιδιά που πάσχουν από λευχαιμία, την πιο συχνή μορφή καρκίνου στην παιδική ηλικία, θεραπεύονται πλήρως. [1] Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι σε κάθε μορφή κακοήθειας πρωταρχικής σημασίας είναι η έγκαιρη διάγνωση. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κατά τη διαδικασία της θεραπείας μέχρι και την ίαση, σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία του ασθενούς και του άμεσου οικογενειακού του περιβάλλοντος. Επομένως, στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου στοχεύουμε στην διατήρηση της ποιότητας ζωής αλλά και στην ψυχολογική και κοινωνική ευεξία παιδιών και εφήβων, των οποίων ο φυσιολογικός ρυθμός ζωής διαταράσσεται από τις παρενέργειες της ασθένειας. Η οικογένεια και οι φροντιστές, επιπλέον, χρήζουν ειδικής ψυχολογικής υποστήριξης για την παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας στα παιδιά.

Η ατομική ευθύνη

Η κοινωνική ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση για τα παιδιά με καρκίνο είναι υψίστης σημασίας. Οι προκλήσεις και οι λύσεις θεμάτων παιδικής υγείας αφορούν όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. Ο εθελοντισμός για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου και η έμπρακτη συνεισφορά συμβάλλουν στην υλοποίηση προγραμμάτων υποστήριξης και στην ανακούφιση των παιδιών και των οικείων τους. Αξίζει να γίνει αναφορά, στο εγχείρημα του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), ο οποίος με το σύνθημα Better survival is achievable – Η καλύτερη επιβίωση είναι εφικτή, θέτει ως στόχο μέχρι το 2030 το ποσοστό επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο σε όλο τον κόσμο να φτάσει τουλάχιστον στο 60%. Στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι χώρες χαμηλού εισοδήματος και ελλιπούς πρόσβασης σε θεραπείες. Η υγεία και η πρόσβαση σε αυτή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η έμπρακτη υποστήριξη

Για την στήριξη των παιδιών με καρκίνο έχουν δημιουργηθεί ανά τα χρόνια πολλές Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις, με κυρίαρχο στόχο την κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών των παιδιών και εν γένει την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας. Οι στόχοι αυτοί μπορούν να γίνουν πραγματικότητα με την εθελοντική προσφορά. Με σημεία εκκίνησης την καμπάνια για την καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου, η εκάστοτε οργάνωση, πέραν από τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων, εστιάζει στη διεκδίκηση θεσμικών αλλαγών προς όφελος των μικρών ασθενών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά η Παγκόσμια Πλατφόρμα για την Πρόσβαση σε Αντικαρκινικά Φάρμακα για παιδιά και εφήβους, που εγκαινιάστηκε το 2021 με πρωτοβουλία του ΠΟΥ και με υποστήριξη του Ερευνητικού Νοσοκομείου Παίδων St. Jude Children’s Research Hospital, στην πόλη Μέμφις της πολιτείας Τενεσί των ΗΠΑ. Το εγχείρημα αυτό επικεντρώνεται στην εξασφάλιση αδιάλειπτης παροχής υπηρεσιών υγείας σύμφωνα με τα βέλτιστα πρότυπα παγκοσμίως. [2]

Η συμβολή της YouBeHero

Η YouBeHero συμβάλλει με τη σειρά της στον αγώνα των μικρών ηρώων, υποστηρίζοντας οργανώσεις με κύριο μέλημα τη θεραπεία του παιδικού καρκίνου. Η ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ, ο Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων και Φίλων παιδιών με νεοπλασία παρέχει οικονομική ενίσχυση στις οικογένειές των μικρών ασθενών με εφάπαξ μηνιαίο εισόδημα. Ο Σύλλογος Ορίζοντας καλύπτει τα κόστη των ειδικών εξετάσεων και των χειρουργικών επεμβάσεων που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η Μέριμνα, εκτός της οικονομικής υποστήριξης, παρέχει και υπηρεσίες τηλεφωνικής συμβουλευτικής 24 ώρες το 24ωρο για το παιδί και την οικογένειά του. Η Make a Wish Greece πραγματοποιεί ευχές παιδιών, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η ψυχολογική ευημερία στην αντιμετώπιση της νόσου και σε όλη τη διάρκεια της αποθεραπείας του παιδιού.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο παιδικός καρκίνος μπορεί να ιαθεί! Ας γίνουμε, λοιπόν, όλοι ήρωες για τους πραγματικούς ΗΡΩΕΣ, τους μικρούς μαχητές της ζωής!


[1] «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου», https://www.moh.gov.gr/articles/news/1575-pagkosmia-hmera-kata-toy-paidikoy-karkinoy (Ανάκτηση 22/1/2024).

[2] Πιο αναλυτικά βλ. «Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου», https://eody.gov.gr/pagkosmia-imera-kata-toy-paidikoy-karkinoy/ (Ανάκτηση 22/1/2024).

Αν σου άρεσε μοιράσου το

Leave A Comment?