Κάθε χρόνο η δωδεκάτη Φεβρουάριου είναι αφιερωμένη στα παιδιά-θύματα των ένοπλων συγκρούσεων και των πολέμων. Η Ημέρα της Ερυθράς Χειρός έχει ως βασικό στόχο της να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του κόσμου για την παράνομη στρατολόγηση παιδιών, κυρίως σε χώρες της Αφρικής και σε χώρες του «Τρίτου Κόσμου». Ενδεικτικά, το φαινόμενο παρατηρείται πιο έντονα στην Σομαλία, το Μυανμάρ, την Ουγκάντα, το Σουδάν, το Κονγκό, αλλά σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, με χαρακτηριστικότερη την Κολομβία.
Τα παιδιά-στρατιώτες είναι συνήθως αγόρια διάφορων ηλικιών που μετατρέπονται σε φανατικοί πολεμιστές από πολύ τρυφερές ηλικίες. Στερούνται εκπαίδευσης, παιδικής ηλικίας, οικογένειας και όλων των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολεμούν στην πρώτη γραμμή. Οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Human Right Watch), η UNICEF κ.ά. κάνουν λόγο για το πιο επικίνδυνο φαινόμενο παιδικής κακοποίησης, αφού οι οργανώσεις που απαγάγουν και στρατολογούν παιδιά συνεχώς αυξάνονται. Το φαινόμενο αυτό απόκτα ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, όταν συνδέεται με θρησκευτικές ομάδες. Οι ανωτέρω οργανώσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν μία «ασπίδα προστασίας» για αυτά τα παιδιά και με τη βοήθεια εθελοντών μεταβαίνουν στις προαναφερθείσες χώρες για να σώσουν όσα θύματα μπορούν.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών 4 στα 10 παιδιά είναι κορίτσια. Συνολικά, σε συνεργασία με τη UNICEF συλλέχθηκαν στοιχεία για πάνω από 20 χώρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 40% του συνόλου των παιδιών-στρατιών είναι κορίτσια.[1] Το ποσοστό αυτό απέδειξε ότι τα κορίτσια δεν χρησιμοποιούνται τόσο στην πρώτη γραμμή, όσο για μαγείρισσες, αγγελιοφόροι και σεξουαλικά αντικείμενα. Παράλληλα, σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ και σε άλλες περιοχές της Εγγύς Ανατολής η κατάσταση χειροτερεύει λόγω της ύπαρξης πολλών και σκληρών εξτρεμιστικών και ισλαμιστικών οργανώσεων. Η μονιμότητα των πολεμικών συρράξεων στις χώρες αυτές κάνουν τα παιδιά ακόμα πιο ευάλωτα στη στρατολόγηση.
Για την Ημέρα της Ερυθράς Χειρός το Παρατηρητήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει οργανώσει μια καμπάνια, τόσο για λόγους ενημέρωσης, όσο και για λόγους ευαισθητοποίησης. Για τη συμμετοχή στην καμπάνια χρειάζονται μόνο τρία απλά βήματα:
- Η δημιουργία μίας κόκκινης παλάμης σε ένα φύλλο χαρτί, συνοδευόμενη από ένα ανθρωπιστικό μήνυμα κατά της στρατολόγησης παιδιών.
- Η αποστολή μηνύματος στο Διεθνές Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για την ανάγκη κατοχύρωσης της μέρας στις χώρες που δεν συμμετέχουν.
- Τέλος, η αποστολή μηνυμάτων και εικόνων στα Ηνωμένα Έθνη, α) Στην επίσημη ιστοσελίδα http://www.redhandday.org/ ή β) μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο [email protected].
Για την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών είναι υψίστης σημασίας το έργο των έργο ποικίλων οργανώσεων, που πραγματώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο δίκτυο της UNICEF υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για τη Σύμβαση των Παιδικών Δικαιωμάτων. Στην ελληνική πραγματικότητα, παρόμοιο έργο πραγματώνεται από την οργάνωση Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με στόχο την προάσπιση των παιδικών δικαιωμάτων, όπως αυτά ορίζονται από τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ. Για την υποστήριξη αυτού του δικτύου αλληλεγγύης, οι δωρεές πραγματοποιούνται σε πατώντας αυτόν τον σύνδεσμο.
[1] Από την επίσημη αναφορά των Ηνωμένων Εθνών. Για περισσότερα βλ. https://www.un.org/youthenvoy/2015/02/4-10-child-soldiers-girls/
Leave A Comment?