Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Μάθε πως μπορείς να βοηθήσεις ένα χτυπημένο ζώο

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων ήρθε να μας υπενθυμίσει μερικά πράγματα και πάλι! Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 4.000.000 αδέσποτα ζώα που καθημερινά μάχονται για την επιβίωσή τους στους αφιλόξενους δρόμους. Μένουν εκεί ελπίζοντας πως κάποιος θα τα φροντίσει και θα ενδιαφερθεί γι’ αυτά.

Κάποια από αυτά καταφέρνουν να βρουν κάποιον να τα προστατέψει από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον δρόμο, όμως πολλά δεν είναι τόσο τυχερά. Ατυχήματα, φόλες, κακοποιήσεις είναι η καθημερινότητα αυτών των αθώων ψυχών με τις φιλοζωικές να καλούνται να ανταπεξέλθουν σε εκατοντάδες κλήσεις.

Πολλές φορές έχει τύχει να βρεθούμε θεατές ατυχημάτων στους δρόμους όπου ζώα εγκαταλείπονται τραυματισμένα, ανήμπορα, ζητώντας βοήθεια από τους περαστικούς.

Μην αδιαφορείς! Ας βοηθήσουμε όλοι, ας γίνουμε οι ήρωές τους και να αλλάξουμε τη ζωή τους μια για πάντα.

Όμως τι μπορούμε να κάνουμε στην πράξη και πώς να βοηθήσουμε ένα χτυπημένο ζώο;

Αρχικά πολύ σημαντικό είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να μη χάσουμε χρόνο αναζητώντας τον «υπεύθυνο». Σκοπός είναι το χτυπημένο ζώο να μεταφερθεί στο κοντινότερο κτηνιατρείο και να του παρασχεθεί βοήθεια. Τα ζώα βρίσκονται σε σοκ τις περισσότερες φορές και το στρες δυσκολεύει την προσπάθεια μας να τα μεταφέρουμε από τον τόπο του ατυχήματος.

Πρέπει να επιμείνεις! Τα ζώα αναγνωρίζουν τις καλές προθέσεις και ζητούν από μόνα τους βοήθεια όποτε την έχουν ανάγκη.

Μη χάνεις χρόνο με άσκοπα τηλεφωνήματα σε φιλοζωικές. Οι εθελοντές φιλόζωοι δουλεύουν, έχουν οικογένειες και δεν μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε όλα τα περιστατικά που συμβαίνουν στην περιοχή που καλύπτουν.

Μπορείς να ζητήσεις καθοδήγηση και να σου προτείνουν κάποιον συνεργαζόμενο κτηνίατρο. Σε μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχουν 24ωρες κλινικές και με μια γρήγορη αναζήτηση στο ίντερνετ μπορείς εύκολα να βρεις την κοντινότερη ώστε να μη χάσεις άλλο χρόνο, είναι πολύ σημαντικό.

Τα κέντρα περίθαλψης αδέσποτων ζώων των δήμων υποχρεούνται να βοηθήσουν σε τέτοιες καταστάσεις. Δυστυχώς, σχεδόν πάντα, είναι υποστελεχωμένα και υπολειτουργούν οπότε δύσκολα κάποιος θα ανταποκριθεί από τον Δήμο. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να εξετάσεις όλες τις παραπάνω επιλογές που με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων σου τονίζουμε.

Ενώ οι Δήμοι υποχρεούνται να περιθάλπουν τα χτυπημένα ζώα, πετούν το μπαλάκι στις φιλοζωικές οργανώσεις δημιουργώντας σύγχυση και απογοήτευση στους πολίτες που προσπαθούν να βρουν λύση για τα ζώα που βρίσκονται σε ανάγκη.

Η άμεση μεταφορά του ζώου στον κτηνίατρο και η περίθαλψή του είναι κρίσιμη.

Μην καθυστερείς, το ζώο μπορεί να έχει χαθεί και να το αναζητούν οι κηδεμόνες του. Ο κτηνίατρος θα σε ενημερώσει αν πρόκειται για αδέσποτο ή για δεσποζόμενο ζώο ώστε να ειδοποιηθούν οι κηδεμόνες του.

Αν πρόκειται για αδέσποτο ζώο, η επικοινωνία με τον Δήμο και κυρίως με τις τοπικές φιλοζωικές θα σε βοηθήσουν να βρεις λύση σε αυτή την εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση. Είσαι μόνος σου σε μια κατάσταση που δε δημιούργησες εσύ, όμως για το χτυπημένο ζώο είσαι ΤΑ ΠΑΝΤΑ και η μόνη ελπίδα για επιβίωση. Μην προσπερνάς, ένα χτυπημένο ζώο θα σε ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο για τη βοήθεια που θα του παρέχεις.


Ευχαριστούμε την Κιβωτό Μυτιλήνης και τον Δημήτρη Χατζηγιαννάκη, για τη συνεργασία τους και τις πολύτιμες συμβουλές τους. Μπορείτε να ακολουθήσετε την Κιβωτό Μυτιλήνης στο Facebook και να μάθετε περισσότερα.

Αν σου άρεσε μοιράσου το

About The Author

Leave A Comment?