Ο όρος διαφάνεια και η σημασία του στις ΜΚΟ

Ο όρος διαφάνεια και η σημασία του στις ΜΚΟ

Εικόνα 1: Transparency

Ο όρος διαφάνεια και η σημασία του στις ΜΚΟ
Τι σημαίνει διαφάνεια στις ΜΚΟ;

Η διαφάνεια στις ΜΚΟ δηλώνεται μέσω της δημοσίευσης του έργου της, των πηγών εσόδων, των δωρεών και εν γένει μέσω της κοινοποίησης οποιασδήποτε χρηματοοικονομικής ροής στην οργάνωση. Η πρακτική αυτή διαφυλάσσει τις δράσεις και τους πόρους κάθε μη κυβερνητικής οργάνωσης. Κάθε ΜΚΟ υποχρεούται μέσω της ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Διαφάνειας) να «λογοδοτεί» για τις οικονομικές κινήσεις της, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια, δηλαδή η επικύρωση της μη κατάχρησης χρημάτων ή άλλων πόρων από κανένα μέλος της.[1] Στην YouBeHero δεσμευόμαστε να δημοσιοποιούμε το έργο μας και τους χορηγούς μας και με αίσθημα ευθύνης παρουσιάζουμε όλα τα νούμερα που προκύπτουν από τις δωρεές που οι εγγεγραμμένοι χρήστες συλλέγουν και διανέμουν. Για την YouBeHero ο όρος διαφάνεια έχει μεγάλη σημασία και το αποδεικνύουμε, σεβόμενοι πάντα το περιβάλλον και προσπαθώντας διαρκώς για τη μείωση του αποτυπώματός μας. Πιο συγκεκριμένα, η ηλεκτρονική μας πλατφόρμα αναδεικνύει και προάγει την αειφορία και τη βιωσιμότητα μέσα από από τις online αγορές μας.

Γιατί είναι σημαντική η διαφάνεια;

Η διαφάνεια εξασφαλίζει το έργο της κάθε ΜΚΟ και τις κοινωφελείς δράσεις της. Κάθε προσπάθεια χρήζει διασφάλισης και πιστοποίησης και για να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ εθελοντών, ωφελούμενων και χορηγών πρέπει να δηλώνεται απερίφραστα η απρόσκοπτη λειτουργία κάθε οργάνωσης. Σε αυτό προσβλέπει και η Νέα Σελίδα Διαφάνειας της YouBeHero.

Τι διαβάζουμε στην Νέα Σελίδα Διαφάνειας;

Αρχικά, βλέπουμε το διάγραμμα της δωρεάς χρημάτων βάσει της κυκλικής οικονομίας και, αμέσως μετά, το διάγραμμα ροής εσόδων της οργάνωσης. Παρακάτω, παραθέτουμε μια εικόνα του διαγράμματος των εσόδων-εξόδων μας.

Εικόνα 2:Transparency-YouBeHero

Στη συνέχεια, από τα περιεχόμενα της σελίδας πληροφορούμαστε για τα εξής:

1) Πόσα συλλέχθηκαν Συνολικές προμήθειες Χορηγίες Δωρεές σε αριθμό2) Πως προέκυψαν Αξία αγορών (revenue) Δωρεές σε ευρώ Αριθμός εγγεγραμμένων χρηστών Δωρεές επισκεπτών Χρήστες με εγκαταστημένο Ηρωικό Ενθυμητή3) Που δόθηκαν Επιτευγμένοι στόχοι Αριθμός οργανώσεων Ποσοστό YouBeHero από τις προμήθειες (25%)

Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι χορηγίες αφορούν την κάλυψη του μισθού μιας full-time due-diligence manager και την κάλυψη μιας full-time social media manager. Μεχρι στιγμής έχουμε δεχθεί δύο χορηγίες, τον Μάιο του 2021 από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και από το Ίδρυμα Vodafone τον Φεβρουάριο του 2022 αντίστοιχα.

Παράλληλα, απαντώνται ερωτήματα αναφορικά με το τι είναι η YouBeHero και πώς λειτουργεί, πώς πραγματοποιείται, ποιες είναι οι πηγές των δωρεών και πώς αξιοποιούνται κάθε φορά αλλά και, ταυτόχρονα, δίνονται απαντήσεις για το πόσο ασφαλείς είναι οι οικονομικές συναλλαγές με την διαδικτυακή πλατφόρμα της YouBeHero. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, για εμάς είναι οι μαρτυρίες που λαμβάνουμε από τους ανθρώπους των συνεργαζόμενων οργανώσεων και τις οποίες συναντά ο αναγνώστης στην ίδια σελίδα.

Εν ολίγοις, μέσω της δράσης της, η ηλεκτρονική πλατφόρμα YouBeHero στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας των οργανώσεων, ώστε να αυξήσουν τις δωρεές των ηλεκτρονικών υποστηρικτών τους. Η YouBeHero πιστεύει ακράδαντα πως ο τύπος χρηματοδότησης που λαμβάνουν οι κοινωφελείς οργανώσεις πολιτών είναι κρίσιμος για να τους βοηθήσει να συνεχίσουν την αποστολή τους. Η YouBeHero αποκαλεί αυτήν την προσέγγιση «Βιώσιμη Χρηματοδότηση» και βασίζεται στη συγκέντρωση χρημάτων και στη δημιουργία εσόδων με ισχυρούς δεσμούς βάσει του οράματος της εκάστοτε οργάνωσης αλλά και στην προθυμία μίας κοινωφελούς οργάνωσης να παρέχει πληροφορίες σχετικά την οικονομική επίτευξη των στόχων της. Και αυτή η προσέγγιση γίνεται πραγματικότητα μέσω της YouBeHero!

Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε προσπάθεια προσφοράς αξίζει μόνο όταν χαρακτηρίζεται από ειλικρινή ανιδιοτέλεια και αλτρουισμό!

Πατήστε εδώ για να δείτε την ιστοσελίδα της YouBeHero και εδώ για να οδηγηθείτε στη Νέα Σελίδα Διαφάνειας της YouBeHero, ώστε να λύσετε όλες τις απορίες σας.


[1] Βλ. σχετικά https://op.europa.eu/webpub/eca/special-reports/ngo-35-2018/el/ (Τελευταία ανάκτηση: 18/5/2022).

Αν σου άρεσε μοιράσου το

Leave A Comment?