Δραστηριότητες για την Παγκόσμια Μέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Η 20ή Νοεμβρίου κάθε έτους είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στα παιδικά δικαιώματα. Η Unicef και ο ΟΗΕ έχουν κατοχυρώσει αυτή τη μέρα προς υπεράσπιση των βασικών ελευθεριών των παιδιών – ανεξάρτητα από το φύλο, τη γλώσσα, τη θρησκεία, την καταγωγή και η υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης δεσμεύει όλες τις χώρες να την τηρούν. Σε αυτό το άρθρο θα σας προτείνουμε 5+1 δραστηριότητες για την Παγκόσμια Μέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Ταινίες: Η παρακολούθηση μιας ταινίας είναι κατανόησης ενός γεγονότος. Η δύναμη της εικόνας μεταφέρει πληθώρα μηνυμάτων στον θεατή και τον εισάγει σε μια διαδικασία κριτικής σκέψης. Για την ημέρα αυτή προτείνουμε για την ταινία Καπερναούμ (2018), με πρωταγωνιστή τον 12χρονο Zain (Zain Al Rafeea). Πρόκειται για μια κοινωνική-δραματική ταινία που αφηγείται τη ζωή του 12χρονου Σύριου μετανάστη στις φτωχογειτονιές του Λιβάνου.

Κατασκευές: Η αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών και όσων συναναστρέφονται με αυτά. Αν είστε εκπαιδευτικοί, γονείς ή συναναστρέφεστε με παιδιά εν γένει, τότε γνωρίζετε ήδη τα οφέλη των κατασκευών. Μία από τις κατασκευές που προτείνουμε για την Παγκόσμια Μέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού είναι η δημιουργία ενός πίνακα με τα παιδικά δικαιώματα ή η δημιουργία ενός σταυρολέξου.

Βιβλία: Κάποια από τα βιβλία που έχουμε ξεχωρίσει για αυτή τη μέρα είναι Η πολιτεία των παιδιών, εκδ. Μίνωας, και Για το σώμα μου αποφασίζω εγώ, εκδ. Μίνωας. Για παιδιά εφηβικής και μετεφηβικής ηλικίας προτείνουμε το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ.

Θεατρικά-Role plays: Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβουμε τα συναισθήματα κάποιου είναι να προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση του. Μία από τις δραστηριότητες για την Παγκόσμια Μέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού που προτείνουμε είναι η παρουσίαση ενός σύντομου θεατρικού έργο/σκετς με ήρωες παιδιά. Σε αυτή τη διαδραστική δραστηριότητα κάθε παιδί μπορεί να αναφέρει ένα θεμελιώδες δικαίωμα και στο τέλος να γίνει μια συζήτηση για την αξία και τη σημασία της τήρησης των παιδικών δικαιωμάτων.

Συνέντευξη: Στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες που ζούμε όλοι έχουμε ένα φίλο ή συμμαθητή από άλλη χώρα. Αδράξτε, λοιπόν, την ευκαιρία, λοιπόν, στις 20 Νοεμβρίου για να του πάρετε μια συνέντευξη σχετικά με τη ζωή του σε μια ξένη χώρα και τα συναισθήματά του. Μπορείτε να καταγράψετε τη συζήτησή σας ή και να την βιντεοσκοπήσετε. Στόχος είναι να περάσουμε το μήνυμα ότι όλα τα παιδιά μπορεί να μην είναι ίδια, έχουν, όμως, ίσα δικαιώματα, ευαισθητοποιώντας, έτσι, την κοινωνία σε θέματα που αφορούν τα παιδιά.

+1: Μουσική: Η μουσική έχει αποδειχθεί σωτήρια ενασχόληση για πολλούς ανθρώπους και λειτουργεί ως ένα θεραπευτικό μέσο για πλήθος προβλημάτων. Σε όλες τις πλατφόρμες υπάρχουν μουσικά βίντεο, τραγούδια που θεματοποιούν τα παιδικά δικαιώματα. Την ημέρα εορτασμού τους, προτείνουμε να κάνετε μια γρήγορη αναζήτηση και να αφήσετε τους ήχους να σας ταξιδέψουν!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της οργάνωσης Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού .

Αν σου άρεσε μοιράσου το

Leave A Comment?